Trinitas TV – emisiunea Moştenirea Bizantină în România (fragment)

Adina Nanu, 5 iulie 2013

Arta moderna si icoana
Să vă spun drept, ce m-a impresionat în această expoziţie, a fost mai puţin evocarea trecutului, mai puţin retrăirea acestei poveşti extraordinare a Brâncovenilor, cât înscrierea într-o artă foarte actuală! O artă, care la prima vedere se înscrie în tradiţie, continuând pe de-o parte spiritul icoanei cu fonduri, tuşe de aur şi, pe de altă parte pagina, de manuscris. Multe dintre lucrările expuse sunt pe hârtie şi au doar câteva tuşe de culoare, puţină descriere şi detalii inutile, mai multă sugestie, printr-o tehnică foarte restrânsă. Sigur, lucrurile pot fi judecate şi din punctul de vedere al tradiţiei şi ele stau în picioare şi în acest caz. O icoană trebuie să fie, cum spun teoreticienii acestui gen, purificată, adică redusă la esenţial. Să se scoată din ea ceea ce ar putea să fie realist, adică o oglindire a lumii văzute şi simţite de oameni. Lucrul ăsta sigur, se recunoaşte peste tot, dar asta este şi o trăsătură a artei moderne, o trăsătură care a început să domine din momentul în care a apărut fotografia si cinematograful, care a scutit pictura de oglindirea, mecanică aş spune, a realităţii.

Această restrângere a întregii expoziţii la o gamă de culoare foarte redusă este în acelaşi timp o mare îmbogaţire. Cum spunea Mies van der Rohe ”less in more”, pentru că aici într-adevăr totul variază de la lumina totală, de la alb, care cuprinde toate culorile în ea, la aur, la lumina ideală a Raiului, printr-o trecere foarte subtilă de la alb la griuri, la bejuri, la un aur vechi, la un aur strălucitor. Nuanţe care te atrag să stai în faţa imaginii şi să o laşi să pătrundă. Asta este o foarte mare calitate a unei opere de artă! Mă face să-mi aduc aminte, această pictură şi de ceea ce spunea la un moment dat Olga Greceanu, că ea a ales ortodoxia şi i se pare că imaginea picturii murale din biserici şi a icoanei este cea mai bogată posibil, din toată întinderea artelor plastice, din pricina tematicii pe care o oferă.

Arta modernă, vorbesc de arta actuală de fapt, care şi ea este restrânsă de obicei la o anumită gamă, la un anumit repertoriu de forme, foarte deseori adresându-se omului de pe stradă, omului care este lipsit de iniţiere si de educaţie artistică, nu face decât să încerce să-l facă să trăiască mai intens, pentru că ăsta este de fapt scopul artei.

Back